Poslední pochůzka: před 70 lety byl v Končinách zavražděn strážmistr Josef Hendrych (22.6.2017)

Bylo 10. července 1947, když ve tři hodiny ráno boucháním na dveře probouzel rolník Jan Váně štábního strážmistra Josefa Doubravu a popisoval mu hrůzu, kterou právě prožil. Ve svém domě v Dolní Sloupnici byl přepaden dvěma ozbrojenými muži, ti po něm pod pohrůžkou smrti požadovali peníze a maso, a poté nenápadně zmizeli.

Štábní okamžitě telefonicky vyrozuměl stanici SNB v Řetové, odkud byla informována kriminálka v Pardubicích, její příjezd byl naplánován na ráno. Stopy pachatelů směřovaly ke Končinám, kde se ovšem na mokré louce ztratily. Pátrání naplno začalo dopoledne, kdy na stanici zůstal pouze služebně nejmladší strážmistr Josef Hendrych. Vyřizoval poštu z minulých dnů a vzpomněl na syna Milana, který měl nedávno své první narozeniny. Po poledni na stanici přispěchal vrchní Havlíček s rozkazem: „Pane strážmistře, vezměte si samopal, jdeme společně prohlédnout chaty ke Končinám!“. Také ho informoval o tom, že možnými pachateli by mohli být Sedláček a Lelič z Němčic. Když dorazili do Končin, přiblížili se k chatě primáře Beníka. Místo vypadalo podezřele, Havlíček vydal rozkaz: „Strážmistře, připravte si samopal k palbě. Jdeme!“. Došli k dřevěnému schodišti, které vedlo ke srubu, příslušníci SNB začali obcházet chatu a zatímco Havlíček prohlížel zadní pravý roh chaty a nedaleký záchodek, strážmistr Hendrych pokračoval v obcházení celé boční pravé strany. Krátce nato padly dva výstřely, strážmistr Hendrych po druhém z nich upadl na zem. Vrchní strážmistr obloukem obešel stráň, ale pachatelé se mezitím zmocnili Hendrychovy Beretty a zmizeli. Přivolaný lékař Antonín Princ konstatoval smrt, která nastala po zásahu přímo do srdce.

Do prostoru Němčic bylo následně povoláno přes sto příslušníků SNB a vojáci z posádky ve Vysokém Mýtě, kteří přehrazovali možné únikové cesty vrahů. Na horním konci obce Němčice byl jeden z předpokládaných úkrytů Sedláčka a Leliče - zde hlídkovali dva příslušníci SNB a jeden voják. Po půl jedné ráno zaslechli podezřelé šustění trávy a vrznutí vrátek a poté se objevila postava v černém plášti. „Jménem zákona, stát! Ruce vzhůru!“. V následné přestřelce byli pachatelé zlikvidováni, zraněný Sedláček ještě stihl vypovědět: „Na Hendrycha jsme stříleli oba dva… Byli jsme schováni v chatě, a když přešli, nadběhli jsme jim… chtěli jsme za hranice, do Německa“. Rok nato se u Končin sešli příslušníci SNB, aby svému kolegovi odhalili pomník. Na tomto místě proběhne v sobotu 8. července od 10 hodin pietní akt, který organizuje Klub veteránů PČR.

autor: Za MěV KSČM Litomyšl Max Olšan a Bc. Jiří Jiruše