Víkendové zamyšlení

Víkendové zamyšlení (6.11.2015)

Jakpak se nám cestuje ?

Většinou odpovíme, špatně, protože pořád něco chybí, něco nefunguje, a to je ještě příjemné počasí. K této úvaze mě přimělo moje časté cestování většinou do Prahy a zpět.

Pravidelně měly vlaky zpoždění, sice malé, ale na cestě do hlavního města se to nastřádalo, některé vagony nic moc, některé byly na úrovni. Poslouchala jsem nářky spolucestujících, kteří si hlavně stěžovali na to, že nenavazují jednotlivé spoje, autobusy nečekají, když ujedou, jsou tam velké časové prodlevy, protože už je kvečeru tma, některé ženy se bojí chodit samy, mají strach z přepadení, a tak bych mohla pokračovat.

Mně se také nelíbí, když musím v České Třebové čekat, i když nádraží je tam docela pěkné a funguje dobře zásobený bufet, ale ne všichni mají takové štěstí, že mohou čekat pod střechou.

Myslela jsem si, že budou vlaky poloprázdné, ale opak je pravdou. Ráno jezdí lidé do práce a mládež do škol ,odpoledne a večer se situace opakuje. Poslouchat slovník těch mladých je někdy opravdu síla a myslet si, že pustí staršího sednout, to je také jen zbožné přání.

Nejsem sama, která má tyto zkušenosti, bylo by zapotřebí, aby si ti, kteří za dopravu zodpovídají, pořádně zmapovali jednotlivé oblasti, zjistili vytíženost, návazné spoje, měli by spolupracovat i s autobusovou dopravou, aby se situace zlepšila.

Nemám nic proti soukromým dopravcům, konkurence je určitě zdravá, ale v informovanosti jsou zmatky, nevím, do jakého vlaku si můžu nebo nemůžu sednut, a takových nás je hodně.

Nebojme se říct svůj názor, chtějme po vedeních měst a obcí, aby řešila naše problémy, od toho tam jsou.

Přeji vám klidný víkend  a pokud budete cestovat, jen příjemné zážitky.

Turistka Lída Kružíková