Švédsko zpřísní podmínky pro azylanty

(3.12.2015)

Švédsko minulý týden ústy vicepremiérky Åsy Romsonové s pláčem oznámilo, že je nuceno zpřísnit podmínky pro azylanty, které byly dosud více než vstřícné. Švédsko tedy hodlá zavést krátkodobá povolení k pobytu, zpřísnit kontroly na hranicích a výrazným způsobem ztížit možnost tzv. sjednocování rodin, kdy za jedním uprchlíkem, který azyl získá, přijede následně celé široké příbuzenstvo z desátého kolene.

Navíc Švédsko v říjnu rozhodlo, v rámci té tolik skloňované návratové politiky, která měla být podle mnohých zahraničních i našich politiků málem všelékem k řešení migrační krize, o „návratu“, tedy vyhoštění přibližně 22 tisíc migrantů, kterým právo na azyl nebylo přiznáno.

A stalo se to, co se dalo očekávat. Více než 14 tisíc migrantů určených k návratu v rámci té senzační návratové politiky se ztratilo. Prostě zmizelo. Policie vůbec netuší, kde by je měla hledat. Navíc nemá na nějaké hledání kapacitu, protože musí provádět zpřísněné kontroly na hranicích. Čtrnáct tisíc migrantů se tedy bez jakéhokoli povolení pohybuje kdesi po Švédsku, případně po jiných zemích a úřady vůbec netuší, jaké by měly přijmout řešení.

Nastala tedy situace, kterou jsme již několikrát předvídali. Migranty, kteří jsou již dnes na území Evropy, už nikdy, nikdo, nikam pryč nedostane! Ani do zemí kam by měli být navráceni podle tzv. Dublinského systému, tedy do prvé bezpečné země kam vstoupí, a už vůbec ne do svých domovských zemí mimo území Evropy. Migranti, kteří azyl nezískají, totiž jednoduše zmizí v přistěhovaleckých ghetech, kde snadno splynou se stávajícími imigranty a ztratí se tak z radarů státních orgánů. S velkou pravděpodobností prakticky navždy. Po Evropě se tak budou potulovat statisíce lidí, o kterých nebudou vůbec žádné informace. Jak se budou všichni živit, je velká otázka. Moc možností kromě „šedé ekonomiky“ nebo kriminality asi není.

Ta vzývaná návratová politika, tedy řešením není. I nadále proto zůstává stále to jedno jediné řešení, které měla Evropa přijmout už před rokem. Příliv migrantů zastavit, či se alespoň pokusit jej výrazně omezit!

Mimo prázdných debat však nebyla EU schopná, především díky svým vedoucím představitelům, dodnes učinit nic.

A zda je řešením poskytnutí miliard eur Turecku, aby migrantskou vlnu zastavilo, či alespoň výrazným způsobem omezilo, je veliká otázka!

autor: Jiří Fazor