Jak to bylo s odsunem? Díl první

(17.12.2015)

Semeno nenávisti a kořeny zla

Pomineme-li dlouhé historické období národnostního útlaku slovanského obyvatelstva v českých zemích v období pobělohorském, musíme se nutně pozastavit v revolučním roce 1848, kdy se po uvolnění poměrů v Rakouskouherské monarchii začíná posilovat národnostní cítění českého živlu. Již tehdy se mnozí Němci cítili být ohroženi českým živlem ve své nadvládě a zájmech. Tento proces vrcholil po rozpadu monarchie, vznikem samostatné Československé republiky. Nic na tom již nemohly změnit ani snahy posledního císaře Karla Habsburského o federalizaci mocnářství.  V tomto období bylo zaseto semeno nenávisti Němců a Maďarů vůči Čechům a Slovákům. Snahy o odtržení území s převahou německého a maďarského obyvatelstva od nového státního útvaru musely být vojensky potlačeny. Němci a Maďaři, kteří po staletí byli vládci nad ostatními, se nyní cítili občany druhého řádu - nevyrovnali se se ztrátou nadvlády nad ostatními národy.

Přibližně po roce 1920 se národnostní situace začíná pozvolna klidnit, jednotlivé národnostní skupiny spolu žijí, spolupracují a uzavírají se smíšená manželství. Přesto se ještě v roce 1928 v některých místech objevují veřejné projevy nesouhlasu se vznikem a územní strukturou ČSR. Nástupem světové hospodářské krize, dále pak nástupem Hitlera k moci v Německu započalo klíčit ono tehdy vseté semeno nenávisti i v ČSR. Této skutečnosti nepřidal ani fakt, že prvorepublikové exekutiva nepřipouštěla, až na výjimky, do státních služeb občany jiných národností. Systematickou propagandou ze strany Německa pak po roce 1935 byly kořeny zla již pevně uchyceny v našich zejména pohraničních oblastech. Nastalé provokace, násilné akce a požadavky Německa pak vyústily v Mnichovskou dohodu 30. září 1938. Likvidace samostatného státu pak byla zpečetěna osamostatněním Slovenska a obsazením zbytkové ČSR 15. března 1939.

Slovanský živel byl opět uvržen do poroby a z Němců a Maďarů se opět stali nadvládci. Naštěstí ona tisíciletá říše se svým zločinným řádem trvala na našem území jen do května 1945.

Pokračování ve čtvrtek 24. prosince 2015

autor: Josef Bohatec