A je to tady

A je to tady (19.10.2016)

Před časem jsem zde ve svém článku psala, že se obávám ustavení ryze pravicových koalic na krajích. A to jsem si ani nemyslela, že se to stane ve většině krajů a jak moc velký výprask od voličů dostaneme. No, nedivme se. Před 4 lety dostala KSČM, ale i ČSSD velké množství protestních hlasů proti tehdejší centrální vládě Petra Nečase a Miroslava Kalouska. Tak byly jejich strany národem nenáviděny, že  v tehdejší době dosáhli komunisté nejlepších volebních výsledků za poslední léta a ve většině krajů zasedli i do rad. A tam, kde s námi koalici neutvořili, jsme se stali významnou politickou silou a i s naším názorem se muselo počítat.

Tak,  jak byla nenáviděna pravicová vláda, tak i nyní propadla ve voličské přízni ČSSD. Bohužel, jsme se s nimi svezli také a navíc, co je horší, dopadli jsme ještě hůře. Lidé uvěřili populistickým řečem "šéfa" ANO Andreje Babiše a dalším novým populistickým stranám a hnutím a už vůbec jim nevadily církevní restituce, dříve tak kritizované. Kdyby tomu tak nebylo, nemohli by lidovci získat další podíl na moci. Chytrý kousek udělali Starostové a nezávislí - STAN, kteří se oddělili od TOP 09 a jejich předsedy Miroslava Kalouska, který tuto stranu táhne ke dnu a já jenom doufám, že mu příští rok vystaví voliči při volbách do poslanecké sněmovny stopku.
     Pokud budu ze svého pohledu hodnotit volební kampaň, musím říci, že bylo využito různých forem propagace strany. Velmi se osvědčila dvoustrana Haló novin, kterou dostaly domácnosti do poštovních schránek, ale na druhou stranu bylo málo dalších materiálů, např. skládaček, kde se představovali naši kandidáti a na konci kampaně už nebylo co rozdávat. Osvědčilo se navštěvovat farmářské trhy v dopoledních hodinách, kde se vystřídá velký počet občanů a také webové a facebookové stránky KSČM v rámci okresu, či města. Neosvědčily se zastaralé formy propagace, mezi něž patří mítinky ve městech. Protože jsem se předvolební kampaně také aktivně zúčastňovala, tak vím, že jsme ve většině případů mluvili k prázdnému náměstí a ono "ale byli jsme tam" se minulo účinkem. A zde dodávám - nejednalo se jenom o naši stranu, ale tyto akce propadly i v prezentaci ostatních stran a hnutí.  Troufám si říct, že jsme nezanedbali nic, v minulém volebním období se podařilo prosadit mnoho dobrých věcí pro občany a tak špatný výsledek naší práci neodpovídá.
     U nás, v Pardubickém kraji, jsme přišli o 6 mandátů z 11 a vůbec nezávidím  kolegům jejich další práci v zastupitelstvu kraje, protože co zmůžou silou 5 mandátů? Ale já je znám a vím, že se nedají a budou i tak důslednou opozicí.

autor: Dagmar Baťová