Útok proti Sobotkovi

(1.11.2016)

Na první pohled mohou schůzky s dalajlámou a přetahování o medaili pro ministrova strýčka vypadat jako tažení proti prezidentovi republiky. Ve skutečnosti se jedná o útok, který může ohrozit spíše premiéra.

Prezidentův mandát je ústavně zaručen až do příštích voleb a lidé až moc dobře vědí, k čemu vedl kyjevský majdan, aby byli ochotni podpořit nějaký pražský pokus o jeho karikaturu.

Zato vláda nemá zaručeno žádné trvání a její podlomení ve správný čas a šikovným způsobem by mohlo ovlivnit výsledky řádných anebo předčasných parlamentních voleb.

Sociální demokraté odvedli desátek lidovcům již při sestavování vlády. Ve snaze zajistit si jejich loajalitu upustili od předvolebního slibu revidovat církevní restituce, což od nich odvrátilo už v následujících volbách nemalé procento voličů.

Nyní si tedy lidovci otestovali sílu ČSSD hned dvojím způsobem. Když ministr kultury přijal dalajlámu ostentativně přímo na svém ministerstvu, jednoznačně tím demonstroval, že premiér nemá pod kontrolou zahraniční politiku země a kdokoliv mu do ní může mluvit.

Aféra kolem medaile pro ministrova příbuzného má premiéra postavit před nesnadnou volbu. Pokud uzná, že věc je v kompetenci prezidenta, bude ve dnech kolem 17. listopadu skandalizován a vysmíván jakožto stoupenec starých pořádků.

Pokud dá zapravdu lidovecké frontě, do níž už vstoupili osobou poslance Gazdíka i Starostové, stane se rukojmím těchto lidí už natrvalo. Sociální demokracie to odnese dalším propadem voličské přízně.

Z velice opatrného našlapování Andreje Babiše je vidět, že pochopil, o co se tu hraje. Lidovci musejí mít jeho plné sympatie. Pokud až dokonce odvedou černou práci při destabilizaci vlády, slízne hnutí ANO v příštích volbách smetanu voličských preferencí. Teď jenom, aby se ministr Herman a ti, kdo mu radí, předčasně nevzpamatovali.

autor: J. Keller