Dvě sociální zařízení v Bystrém – to byl cíl poslaneckého dne Květy Matušovské 16.října (19.10.2018)

Nejprve navštívila Domov na zámku, kde besedovala s ředitelem Ivo Musilem a jeho zástupkyní, paní Machatovou. Zajímala se o provoz zařízení, zaujala ji skutečnost, že domov má samostatné a  chráněné bydlení nejen v Bystrém, ale také v Poličce. Klienti, kteří jsou schopni, pracují, snaží se být alespoň částečně soběstační. Využívají řadu aktivit,mají sociálně terapeutické služby. Poslankyně se zajímala i o finanční otázky, ptala se na pobytové a terénní služby. S uznáním se vyjádřila k velmi působivému a uklidňujícímu prostředí, prohlédla si rovněž výrobky uživatelů.

Její další návštěva patřila Domovu pro seniory Pod Kašpárkem. Zde ji nejdříve zaujala krásná výstavka prací obyvatel, od paní ředitelky I.Peškové se dověděla, že penzion získal darem krásného psa, kterého si mohla prohlédnout, a ten bude pomáhat při terapii.

I zde se snaží všichni pracovníci o to, aby obyvatelé měli co nejširší zájmové vyžití, velkému zájmu se těší např. předčítání, vystoupení žáků ZUŠ, MŠ  i základní školy, pečou, mají keramickou dílnu, těší se na vánoční trh. Všude vládl úzkostlivý pořádek, personál byl usměvavý, ochotný, na všech bylo vidět, že to pro ně není práce, ale poslání.Připravují  rovněž Benefiční koncert, na který K.Matušovskou pozvali.

Sociální služby jsou nejen velice důležité, ale především velice potřebné a poslanci za KSČM se snaží prosazovat takové zákony, které mají pomáhat těm našim spoluobčanům, kteří tuto pomoc potřebují. Proto navštěvují tato zařízení a informují se o tom, co je zapotřebí změnit.